Конгресът на САЩ по — вероятно няма да успее до края на тази година да разгледа законопроект, предполагащ въвеждането на нови санкции срещу Русия и вероятно ще отложи гласуването на тази инициатива за следващата година, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на сенаторите.

През август група американски сенатори внесе за разглеждане в горната палата на конгреса законопроект с цял набор от антируски мерки, в това число със санкции срещу новия държавен дълг на РФ и държавните банки.

В списъка от финансовите институции, по отношение на които се предполага въвеждането на ограничения, са Външнотърговска банка,  Сбербанк, ВТБ и Банката на Москва, Газпромбанк, Росселхозбанк и Промсвязбанк.

Проектът също предполага нови санкции по отношение на руски политици и бизнесмени.

Както отбелязва агенцията, законодателите в момента са концентрирани върху гласуването на мерките, които се отнасят до държавните разходи, кандидатите за длъжността съдии и за защита за селското стопанство.

«Нямаме много време», заяви сенаторът от щата Тексас Джон Корнин.
«Това ще бъде истинско състезание, освен ако всички не поискат да останат тук на Рождество», добави той.
Друг американски сенатор Боб Мендес, който участва в преговорите по повод новите санкции спрямо Русия, също заяви, че конгресът по-вероятно няма да има време, за да завърши работата по санкциите тази година.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ;