В Европарламента представиха препоръки към резолюцията от 2016 година за противодействие на руските средства за масова информация под името «Стратегически комуникации на Европейския съъюз като противодействие на пропагандата на трети страни».
В ЕС призвали противостоять гибридной войне из-за «действий» России

  • В документа се предлага да се разработи нормативно-правна база за противодействие на «хибридната война и агресивните действия на Русия».

«Да се разгледа възможността на създаването на нормативно-правна база, имаща задължителна сила, за противодействие на методите на хибридната война (включително методите на кибернетична и информационна война) както на ниво Европейски съюз, така и на международно ниво.

Необходимостта от такава база се вижда от агресивните действия на Русия в горепосочените направления», се казва в настоящия доклад на Европарламента.

Автор на предварителния отчет с препоръките е евродепутатът от Полша Анна Фотига, която през 2016 година стана инициатор на доклада за противодействие на руските средства за масова информация.

В отчета специално се подчертава, че всички споменати в документа препоръки ще бъдат насочени не само към Еврокомисията, но и към президента, правителството и парламента на Руската Федерация.

Резолюцията бе приета на 23 ноември 2016 година.

Министерството на външните работи на Русия я нарече дискриминационна, нарушаваща решенията на ОССЕ, международните норми за свобода на средствата за масова информация, свободата на изразяване и законните права на гражданите на страните от Европейския съюз.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;