14 ноември 2018-Нюз Фронт.

Специалисти от 17 държави под егидата на ООН започнаха провеждането на мониторинг на дейността на така нареченият «Национален център за контрол на заболяванията в Грузия» или скандално известната военно-билогична лаборатория «Ричард Лугар», разположена в столицата Тбилиси, съобщи пред журналисти министрът на здравеопазването на републиката  Давид Сергиенко.

 

 

» Много е важно, че въпросната мисия вече се намира в Грузия. Аналогични оценъчни мисии по-рано проведоха наблюденията си в подобни лаборатории в Мароко и Германия.

Уверен съм, че мисията ще потвърди по-рано направените от нас заявления относно прозрачността на лабораторията «Лугар» и съответства ли дейността й с международната конвенция за контрол и неразпространение на биологическо и токсическо оръжие»,- заяви министърът.

 

 

Според думите му, резултатите от проведеният мониторинг на експертите ще бъдат огласени на 15 ноември.

 

Той също така отбеляза, че и към руската страна е била изпратена покана за участие в мониторинга на дейността на биолабораторията, но Русия се е въздържала.

Припомняме, че на 11 септември 2018 година, по време на прес-конференция в Москва, бившия министър по национална сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе огласи шокиращи факти и доказателства, училиващи САЩ в разработката на биологическо оръжие и провеждане на експерименти над населението на Грузия.

 

От Тбилиси отрекоха обвиненията, и заявиха, че американската военно-биологична лаборатория, маскирана като «изследователски център» работи абсолютно прозрачно и всички обвинения са неоснователни.

 

След разкритията обаче, от Мнистерството на отбраната на Руската Федерация потвърдиха, че има признаци на нарушения на Конвенцията за забрана на разработките и производство на бактериологическо оръжие от страна на САЩ.

 

» Документите и фактите, които станаха известни, съдържат признаци на сериозни нарушения от страна на САЩ  на Конвенцията забраняваща разработката, производството и складираето на запаси на бактериологично и токсинно оръжие и тяхното унищожаване, ратифицирана от САЩ през 1972 година»,- заявиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация разпространено на 14  септември 2018.

 

От своя страна, Давид Сергиенко заяви на 16 октомври, че «Центърът за обществено здраве «Ричард Лугар» няма двойно назначение.

 

Продължаваме да следим темата в развитие. Очаквайте подробности.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;