Тонът на доклада на ЕК за напредъка на доклада е смекчен, каза в предаването «Преди всички» Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика:

«Вижда се през годините, че тонът се смекчава. Разбира се, това е първият по рода си доклад, в който няма реално разглеждане на конфликтни неща, на конфликтни казуси, които са ставали в българското правосъдие през последната година. И все пак може лека-полека да се стигне до отпадането на доклада, но не защото са покрити изискуемите критерии, а защото има политическо решение да се пристъпи към друг начин на взаимодействие с България и Румъния, предполагам».

Според Брегов Брюксел отчита в доклада само промените в законодателството:

«Брюксел отчита в текста на доклада единствено променено законодателство и слага отново едни характерни за текста на доклада маркери, като казва, че има очаквания да е проявят по добър начин тези законодателни промени, но ефектът от тях нито го има още, нито се е установил като траен. Това си го пише в текста на доклада съвсем спокойно, т.е. Брюксел има някакво очакване към България. Но за конкретни резултати не се споменава в доклада въобще.

Има конкретни проблеми.

Примерно, предварителните проверки от страна на прокуратурата са загатнати като проблем, но са поднесени с много, много фин език. Проблемът с разследването и отстраняването на главния прокурор е споменат само с едно изречение, пък ние знаем, че през 2016 година имаше особен доклад и анализ на българската прокуратура, над сто страници, но мерките по неговото изпълнение не са отчетени по никакъв начин в доклада, Имаме снишаване на езика безспорно.

Ако пък управляващите са толкова убедени, че са постигнали независимостта на българското правосъдие, ами нека вече народната власт и гражданите да се прегърнат, да се порадват на доброто правосъдие, да кажем, че тъмното и непочтено натрупване на капитали в България е приключило и нека се радваме на благоденствието».

По отношение на медиите и независимостта на съда, Иван Брегов каза:

«Там прозира дългата ръка на лошите практики, които медии успяха да сложат в публичното пространство – нападките върху съдии по влезли в сила съдебни решения, по недоказани по никакъв начин в редица жълти, да не кажа кафяви, издания. Това е основанието тези текстове да влязат в доклада. И в миналия доклад се казваше, че средата, в която функционира правосъдието, натискът върху съдии, оказват негативно влияние за това. Просто има политическо решение докладът да бъде снишен.

Докладът действа много продължителен период от време. За 11 години, ако една европейска администрация не е успяла да постигне нещо, имайки всички лостове за влияние – политически, експертни, скрепени със средства по финансиране на редица мерки, ако не е успяла да постигне напредък, това е признание за един голям провал».

Интервю на Силвия Великова от БНР с Иван Брегов

Тагове: ; ; ;