Двама членове на бившето правителство на Никола Груевски бяха поставени под арест в нощта срещу сряда след бягството на осъдения експремиер в Унгария, предаде БТА, позовавайки се на македонски медии.

Бившият македонски министър на транспорта Миле Янакиески и бившият генерален секретар на правителството Кирил Божиновски са задържани с решение на Наказателния съд, поискано от Специалната прокуратура на Република Македония.

Информацията бе потвърдена за македонските медии от съда и директора на затвора в Шуто Оризари.

Специалната прокурорка Катица Янева подчерта в телевизионно интервю, че досега прокуратурата не е искала арест за двамата, защото те са спазвали наложените им мерки.

Двамата са разследвани по делото „Талир“ за незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ и са обвинени и в няколко други случая, за които се водят съдебни процеси, сред които и делото „Титаник“ за изборни измами при предишните избори, за което днес има насрочено съдебно заседание.

Македонското МВР обяви снощи, че е получило информация от унгарските власти, че Груевски се намира в страната. След което бе издадена международна заповед за арест на бившия премиер.

 

 

Тагове: ; ; ;