Британската министър-председателка Тереза Мей каза вчера в Лондон, че все още има значителни нерешени проблеми с Европейския съюз за Брекзит, докато двете страни се приближават към «финална фаза» в преговорите за напускане на блока, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
Компромисният план на Мей, който цели запазване на тесни търговски връзки с ЕС, се посреща със съпротива и от  привържениците на Брекзита, и от проевропейците, както и от  северноирландската партия, която крепи правителството й, а дори от някои от собствените й министри.
«Преговорите за нашето напускане сега са във финална фаза», каза Мей в реч в «Гилдхол» в лондонския финансов квартал.

«Работим изключително усилено и нощем, за да напреднем по оставащите проблеми в Споразумението за напускане, които са значителни».
До излизането на Великобритания от ЕС остават пет месеца, но преговорите са забавиха заради несъгласие по т.нар. северноирландска «предпазна клауза», която да гарантира, че, ако не бъдат договорени навреме новите търговски отношения, няма да има връщане към твърда граница на остров Ирландия.
Опитът на Мей да деблокира преговорите, като обмисли продължение на статуквото от преходния период отвъд сега предложената дата в края на декември 2021 г., разгневи както евроскептиците, така и привържениците на ЕС в партията й.
Страхове, че предложенията ще са равнозначни на задържане на Великобритания в митническия съюз на ЕС за неопределено време или че Северна Ирландия ще трябва да приеме различни правила и наредби от тези за останалата част на Обединеното кралство, концентрираха противопоставянето срещу сделката на Мей.
Тази седмица преговорите продължават, но длъжностни лица предупреждават, че ако  до края на утрешния ден няма категоричен напредък, едва ли този месец ще има среща на високо равнище, която да одобри сделката за Брекзит.

Тагове: ; ; ; ; ;