Президентът Румен Радев смята, че действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу издигнатия от него конституционен съдия Атанас Семов, са с политическа цел. Така Румен Радев окачестви пред медиите, след церемонията по встъпване в длъжност на новите конституционни съдии, оповестената от прокуратурата преди няколко дни проверка. Това съобщи БТА.
Нямам друго обяснение затова, че тази проверка е инициирана сега и още повече, че тя касае приключили действия през 2016 г., коментира държавният глава и заяви, че е изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка.
За предложението за среща от депутати от ГЕРБ по повод промените за застраховката «Гражданска отговорност» Радев каза, че президентът като институция стои на края на законотворческия процес. Ако искат да обяснят нещо на някого, първо трябва да го обяснят на българския народ, каза Радев.
Държавният глава припомни, че тази сутрин е наложил вето на Закона за корпоративното подоходно облагане и е направил това сега, за да може без проблем да бъдат приети текстовете по Бюджет 2019.
Като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, от колкото един доклад от Брюксел, коментира Радев. Самите протести са достатъчно основателни като аргумент и показват реалното състояние, каза Радев, попитан за напредъка за страната ни в борбата с корупцията.
Без прозрачност и свобода на медиите не можем да имаме ефективна антикорупционна политика, коментира Радев призива на Агенцията на европейските журналисти да бъде наложено вето на закона за собствеността на медиите.

Тагове: ; ; ; ; ; ;