Телевизионният канал  «Россия 24» показа видео от разпита на  Георгий Абдилаев, който разказва за организираните нападения в Крим през август 2016 година.

Той сподели, че терористичните атаки, които са били предотвратени от ФСБ, са били планирани от сътрудниците на спецрезерва към главното управление на разузнаването на Украйна — от началника на отдела за спецразузнаване Александър Громов, от главата на спецрезерва Максим Шаповал и от сътрудника на отдела на украинското спецразузнаване Кирил Буданов.

«Според мен, отчитайки длъжностите, обучението и осведомеността на специалистите от военното разузнаване, Громов и Шаповал бяха лидери и организатори на специалната операция срещу Крим през август 2016 година, а Будинов беше един от извършителите на планираните саботажи», каза Абдилаев по време на разпитите.

Според телевизионния канал Абдилаев е «подполковник в оставка от специалния резервен отдел към главната разузнавателна дирекция на Украйна».

Той е бил задържан на границата в района на Брянск за съпротива при задържането му от полицейски служители.

Отбелязва се, че на 13 ноемврви Абдилаев ще бъде върнат в Украйна, защото не е участвал в никакви терористични действия, установени от ФСБ.

През август 2016 година ФСБ заяви за предотвратяването на терористични атаки в Крим, подготвени от  главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Укрйна срещу критично важни части от инфраструктурата на полуострова.

Задържани бяха гражданите на Украйна Андрей Захтей и Евгений Панов.

Захтей сключи досъдебно споразумение със следствието и даде показания за подготовката от украинското разузнаване на серия от взривове на полуострова.

През февруари той е осъден на 6.5 години колония със строг режим.

Петя Паликрушева


 

Тагове: ; ;