Представителство на Крим ще се появи в Брюксел в първата половина на 2019 година и ще стане първата обществена организация на територията ан ЕС, която на законни основания ще лобира за интересите на полуострова, това съобщава 

във вторник вестник «Известия», позовавайки се на съпредседателя на V Ялтенски международен форум Андрей Назаров.

«В момента работна група от европейски политици, експерти и обществени дейци изработват организационните въпроси. Самото представителство ще бъде открито в първата половина на 2019 година в Брюксел», заяви Назаров в разговор с изданието.

«Отчитайки настроенията, които се наблюдават в последно време в редица европейски страни, откриването на представителство на Република Крим има важно значение не само за полуострова, но и за Русия като цяло.

Важно е да се отбележи, че организацията ще има официално лобистки статус на територията на ЕС.

Това ще позволи на законни основания да се лансират интересите на Крим в ЕС», добави той.

Според Назаров, инициативата вече се подкрепя от действащите европейски политици, а това още веднъж доказва за постепенната промяна в настроенията в Европа по въпроса за статуса на Крим, се съобщава в статията.

Влизащият в състава на работната група депутат от белгийския парламент Филип Девинтер заяви за изданието, че откриването на представителство на Република Крим в Брюксел трябва «да съдейства аз развитието не само на икономическите връзки с полуострова, но също за културните и хуманитарните», а почетния австрийски сенатор Герхард Дорфлер поясни, че организацията ще бъде регистрирана в единния «регистър за прозрачност на ЕС», за да може максимално открито да извършва своята дейност, пишат «Известия».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;