Осъзнавайки, че перспективите за запазване на бившата сила на прозападните политически сили на републиката са малко, Демократическата партия, оглавявана от олигарха Владимир Плахатнюк, започна бързо да променя законодателството буквално няколко месеца преди парламентарните избори.

По този начин управляващата партия предприе инициатива за намаляване на броя на депутатите на 61 от 101, но това е само покритие на основната идея, според която гражданите на страната се предполага, че имат правото да лишат депутат от парламентарен мандат, ако «не изпълни обещанията си».

На думи инициативата изглежда благородна. Но механизмът на тази идея е много съмнителен. Но, използвайки демонстративни протести, Плахотнюк и неговите политически сили винаги могат да се отърват от неприемливия заместник.

«Гарантирах, че ще оправят работата с държавните органи и ще поверя на народа властта над парламента», каза Плахотнюк в навечерието на изборите.

«Работата по подобряването на правителството напредва, така че днес повдигнахме въпроси, свързани с парламента.»

Плакотюн предложи да се обсъдят идеите му на референдум, който той иска да проведе заедно с парламентарните избори, които ще се проведат на 24 февруари на следващата година.

Тагове: ;