ООН и Египет действат съвместно за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. Това съобщи вчера в «Туитър» специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС. Това съобщи БТА.
«ООН в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересувани страни работят, за да се гарантира, че Газа ще се отдръпне от края на пропастта. Ескалацията от последните 24 часа е крайно опасна и безразсъдна. Ракетните обстрели трябва да бъдат прекратени, страните трябва да проявят сдържаност», написа Младенов.

«Трябва да се положат всички възможни усилия за спиране на спиралата на насилието», добави дипломатът.
Вчера вечерта палестински екстремисти от ивицата Газа изстреляха над 300 ракети и снаряди по израелски селища. В отговор израелските военни поразиха над 70 военни обекта на територията на палестинския анклав.
Палестински официални представители заявиха, че най-малко трима души, сред които двама бойци, са били убити от израелските удари, а девет са ранени. В Израел спасителните служби съобщиха за най-малко 10 ранени от палестинския обстрел, включително 19-годишен войник, който е в критично състояние, предаде АП.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;