Операцията в Либия не беше инициирана от НАТО, а от редица европейски страни, които по-късно разбраха, че се нуждаят от помощта на алианса, заяви генералният секретар на Йенс Столтенберг по време на конфренеция в Берлин.

«Разбира се, понякога европейските съюзинци трябва да са в състояние да направят нещо и без САЩ. Ние не сме казвали, че всички операции на НАТО трябва да бъдат със САЩ, просто те са повече, често има нужда от тях.

Добре помня, например, операцията в Либия, защото тогава бях премиер на Норвегия — и Норвегия се присъедини», сподели той.

Според него, либийската операция първоначално е била инициирана от Европа, «не от Германия, а повече от Франция и Великобритания».

«Когато се срещнахме в Париж за окончателното решение, НАТО не беше на масата, алиансът отсъстваше, но по-късно осъзнахме,  че имаме нужда от помощта на НАТО и САЩ, от техните командни структури и способности», каза той.

По-рано френският президент Еманюел Макрон предложи да се създаде «единна европейска армия», независима от САЩ, включително за киберсигурност.

«Ако говорят за стратегическа автономия, не е ясно какво точно означава това, но звучи все едно ще сътворят едно голямо стратегическо нещо. Не мисля, че е разумно», коментира Столтенберг.

В навечерието на срещата той заяви, че не вижда необходимостта Европейският

съюз да създава дублиращи се съюзи или организации.

«Реалността е такава, че се нужадем от единна силна командна структура», подчерта Генералният секретар на НАТО.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;