Да няма таван на обезщетенията по «Гражданска отговорност» за починал на пътя за преките роднини — съпрузи, деца и родители, като се запазва старото положение. Да се фиксира обаче таван за засегнати лица, които са извън тесния роднински кръг, до 5 хил. лева — това предложение обяви на извънреден брифинг председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Това съобщи БНР.

Таванът за обезщетенията в размер до 5000 лева ще се отнася само при неимуществени вреди, които по българския закон се наричат обезщетения за болки и страдания и то само за роднини и починали при катастрофи, уточни Менда Стоянова. От ГЕРБ предлагат изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при пътно-транспортни произшествия, включително и при смърт. С новото предложение отпада първоначалният предложен таван до 20 000 лева при преките роднини, който беше изтеглен, но е необходим таван при далечния кръг, уточни Стоянова. Тези промени се налагат от решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения, като само за последните три месеца търсените обезщетения са нарастнали до 100 милиона лева. Те респетивно трябва да се платят през застраховката «Гражданска отговорност».
«Бяха изговорени много силни думи.
Цена на човешкия живот не може да бъде поставена. Така е, но трябва да има граница на исканията на този широк кръг от правоимащи. Затова хората са прави, но искам ясно и категорчно да кажа, че ако Народното събрание приеме това предложение, спекулации от рода на двойна, тройна или хиляда лева «Гражданска отговорност» са безпочвени».

Менда Стоянова съобщи, че ще поиска среща с президента Румен Радев, за да обясни мотивите за предложениято си и за да може позицията на държавния глава по въпроса за цената на «Гражданската отговорност» да е информирана.

Тагове: ; ;