Обединеното кралство и Европейският съюз почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа, каза заместник на британската министър-председателка Тереза Мей по радио Би Би Си, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.

«Сега сме почти на финала. Министър-председателката каза, че не може да има сделка на всяка цена», посочи министърът от кабинета Дейвид Лидингтън.
Запитан дали казва, че е възможно да има сделка през следващите 24 до 48 часа, той отговори:

«Все пак е възможно, но изобщо не е категорично, мисля, че това обобщава нещата. Предпазлив оптимист съм».
В понеделник Мей обяви, че все още има значителни нерешени проблеми по Брекзит и че двете страни се приближават към «финалната фаза» в преговорите.
Днес външният министър Джереми Хънт каза, че около 95 процента от споразумението за развода са готови, но оставащите пет процента са трудни и затова не е ясно кога ще приключат преговорите. «Не мога да отговоря на този въпрос, защото това са преговори, в преговорите има две страни. Още нямаме решение», каза министър Хънт в Рияд. «Мисля, че и двете страни са насърчени от факта, че е постигнато толкова много», каза британският първи дипломат.
«Числото 95 процента беше използвано и вероятно това е вярно. Петте процента обаче, са трудни пет процента, затова не знаем кога ще е възможно да завършим тези преговори».  «Оставам уверен, че има възможно решение, но това е заключителният критичен период», изтъкна Хънт.
Днес в Лондон ще се състои важно правителствено заседание по въпроса за Брекзита.

Тагове: ; ; ; ;