Раждаемостта намалява, а смъртността вече надвишава раждаемостта. Причина за намаляването на населението също е миграцията. Това заяви в предаването „Преди всички“ гл. ас. д-р Стоянка Черкезова от департамент „Демография“ при БАН. Днес учените ще предложат мерки за преодоляване на демографската криза у нас. Това съобщава Българското национално радио.

„Всичко това съдейства за намаляване на населението в относителен план в по-младите възрасти и увеличаване на населението в относителен план в по-високите възрасти.

Ако погледнем това в една перспектива в следващите 20-25 години, ще видим, че тези тенденции не могат да се обърнат рязко, можем да очакваме, че те ще продължат и в бъдеще.

Това, което можем да направим, е да се адаптираме, така че да отговорим на променените изисквания на структурата на населението и да подготвим за по-далечна перспектива обръщането на подобни тенденции или поне смекчаването им“.

По думите на д-р Черкезова този процес протича с висока интензивност и имаме кратко време за реакция:

«Имаме кратко време за адаптиране на останалите системи — социални и икономически. Това време е до 2030 — 2035 г.».

По думите й в бъдеще ще имаме сериозни предизвикателства пред това да произвеждаме достатъчно в икономиката и да имаме достатъчно приходи в данъчната и осигурителната система.

«В момента хората над 80 години са около 4,7% от населението.

Към 2030 г. очакваме да станат приблизително 6,2%, а към 2050 г. те ще бъдат около 10% от населението.

Населението, което не може да води самостоятелен живот може да очакваме, че ще се увеличава и като брой, и като относително отношение».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;