Съединените щати търсят изпълнители за изграждането на допълнителни железопътни линии в авиационната база Повидз в Полша. Това се посочва в новия проект на Американския инженерен армейски корпус в Европа.
США планируют расширить железнодорожные пути на военной базе в Польше

  • «Общото изискване включва предоставянето на цялата работна сила, оборудване, материалии, транспорт и изпълнение на всички необходими работи в съотвествие с плановете и специфичните за проектирането и изграждането на допълнително железопътно платно с крайна дестинация — Военно-въздушната база край село Повидз в Полша», се казва в изявлението.

  • Отбелязва се, че предполагаемият срок за изпълнение на работите е около три години, а тяхната стойност се оценява на сума от  $10 до $25 млн.

В документа се отбелязва, че железопътните линии са  необходими за САЩ за транспортирането на техника военни запаси на територията на Полша.

«А именно изпълнителят трябва да постави  допълнителното железопътно платно и да оборудва крайната станция и захранващия възел, да съдейства за съхранението и поддръжката на съхраняваните там запаси от военно оборудване на сухохътните сили на САЩ», се подчертава в документа.

Минималният срок на служба на проектираните обекти ще бъде 40 години.

По-рано съобщихме, че главата на МВнР на Полша Яцек Чапутович изрази надежда, че Съединените американска щати ще определят позицията си относно разполагането на военна база в страната през пролетта на следващата година.

В Польше надеются, что США примут решение по размещению военной базы в стране в 2019 году

  • «Предстои да се анализират и обсъдят военно-политическите аспекти, а също мястото на конкретното разполагане. Много зависи от позицията на конгреса на САЩ и от заключенията на администнацията на президента на САЩ и Пентагона», добави по време на разговора той с вестник  «Коммерсантъ».

По-рано ръководителят на канцларията на премиера на Полша Михал Дворчик заяви, че властите имат намерение да разположат военната база «Форт Тръмп» около източната границта на страната.

Главата на полското Министерство на отбраната Мариус Блащак съобщи за създаването на работна група по разполгането на военната база.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;