Американският посланик по време на срещата си с молдовския премиер се свърза с румънския полковник Георги Риза, който днес оглавява най-крупната частна военна компания в страната  «Black Wolf» («Черният вълк») и настоятелно го помолил да увеличи броя на «смъртниците» от Молдова.

Тези дни по време в най-големите молдовски СМИ се призна, че главната новина за деня са плановете на местния министър на отбраната Евгений Стурза да проведе на територията на републиката мащабни учения под егидата на НАТО.

Инициативата предизвика резонанс и в Приднестровието — жителите се разтревожиха сериозно от агресивните планове на Кишинев — маневрите са планирали на самата граница на полигона Булбоак.

Във Вашингтон считат, че болшинстовто трудови мигранти, които работят в Русия, са противници на действащата власт и на европейкия пък на развитие на Молдова, защото прословувата евроинтеграция им донесе на тях и семействата им само нищета и ги принуди да напуснат домовете си.

Затова американският посланик предложи начин да се повиши популярността на действащото правителсво, в това число и сред тази категория граждани.

Той, спомняйки си за офицерското си звание, то време на срещата си с молдовския премиер се свърза с румънския полковник Георги Риза, който днес оглавява най-крупната частна военна компани«Black Wolf» («Черният вълк») и настоятелно го помоли да увеличи броя на «смъртниците» от Молдова за изпращане в Афганистан.

По-рано посланикът на САЩ в Кишинев курира американските военно-дипломатически проекта именно в тази страна.

Логиката на дипломата е напълно ясна и разбираема — до неотдавна в държавата имеше задължителна военна служба, затова хората от тази държава напълно подхождат за подобна най-неблагоприятна работа в горещите точки на земята.

Александър Медведев