Тези протести са демократични. В условията на нарастващата престъпност, на бедност, на повишаване на цени, оставката не е решение на проблема. Очаквам това правителство да предложи разрешение на проблема. Властта всъщност наказва хората за бедността им.   Това каза в отговор на въпрос на репортер на БЛИЦ по повод вчерашните протести президентът Румен Радев в Карлово.

„Гласът на гражданите, техните болки и проблеми не се чуват от управляващите. Властта няма усещането и сензорите за проблемите на хората.

Ако не се вземат съответните мерки, ако продължават да се дават арогантни и цинични изявления, нормално е протестите да продължат.

Не мога да кажа дали те са режисирани политически, но смятам, че никой не може да изкара хората насила на улицата“, коментира още президентът.

„Оставката не е решение на проблема, а абдикация от отговорност.

Властта трябва да знае, че отказът от управление и абдикирането от грижите не е решение и е поставяне на нереална преграда пред амбициите да искаш властта отново.

Затова очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация“, каза още в Карлово Радев.

Относно изявлението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветано, че държавният глава не е обединител, а разединител, Радев каза:

„Аз не мога да бъда обединител на неправдата и на политически партии.

Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки и неговите проблеми. В обръщението си не съм изрекъл нито една неистина.

Всъщност това са неща, които политиците знаят, но явно много от тях не ги приемат и истински ги плашат“.

По темата за поръчката за новия изтребител той заяви, че очаква отговор от Министерството на отбраната.

„Очаквам също така прозрачност и обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има“.

По отношение на разговорите си с военнослужещите в карловското поделение държавният глава съобщи, че проблемите, които са му поставили хората под пагон, не са само битови или социални.

„Нашите военнослужещи са високо интелигентни хора и поставиха въпроси, свързани с бъдещето на България.

Те мислят как да се развиват по-добре и как по-добре да служат на страната ни“, заяви главнокомандващият на въоръжените сили.

Тагове: ; ; ; ;