Снимка БГНЕС

Протестите на кметовете на малки населени места се прекратяват след среща с премиера Бойко Борисов. Част от исканията на кметовете са самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини. Управляващите са категорични, че с промени в Закона за местното самоуправление проблемите ще бъдат решени от началото на 2019 г. Това съобщи БНР.

Управниците на малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата.

Кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на националното сдружение на кметовете на кметства, заяви:

«Постигнахме добър резултат. Всяко населено място сега вече ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както ние искахме, ще бъде длъжен да изпълнява».

Председателят на финансовата парламентарна комисия Менда Стоянова заяви, че предстоят спешни законови промени до две седмици:

«В Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията, в които кметът на кметството да има възможност да участва при контрола по изпълнението на обекти на неговата територия, възложени, съответно, от Общината. Това ще се гарантира чрез втори подпис при приемането на обектите от кмета на съответното кметство.»

Ще има и допълнителни санкции за кметовете на общини, които не изпълняват това изискване, каза финансовият министър Владислав Горанов.

«Няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална отговорност на кмета и административна отговорност на кмета, а в някои изключителни случаи — и политическа отговорност».

Тагове: ; ; ;