Ръководителят на Института за национална памет на Украйна, историкът Вадим Вятрович заяви за необходимостта от «бърза и решителна» декомунизация на Крим и Донбас.
В Киеве рассказали о будущей «быстрой» декоммунизации Крыма

  • «Когато започнахме декомунизацията в Украйна

  • ни казаха, че този процес трябва да го разтегнем в продължение на много години, за да има ефект. Казаха ни, че това не може да се направи бързо. Но аз съм привърженик на бързите и решителни промени», каза той за изданието «Главред».

Той отбеляза, че плановете за преименуване на обекти в Крим вече са подготвени. Според него, те няма да влязат в сила преди полуостровът да премине под контрола на Украйна.

През май Вятрович заяви, че работата по декомунизацията е почти завършена в Украйна.

Той отбеляза, че 987 селища, 52 хиляди топоними в населени маста са преименувани, а 2.5 хиляди паметници са демонтирани.

В същото време той добави, че основната декомунизация «трябва да се извърши и случи на психическо ниво».

През 2015 година Украйна прие закон «За декомунизация», според който всички предмети, напомнящи за съветското минало, подлежат на преименуване.

Крим стана руски регион след референдума, проведен там през март 2014 година, в който мнозинството жителите на полустрова гласуваха за обединение с Русия.

По-рано съобщихме, че Директорът на Украинския институт за национална памет  Владимир Вятрович счита, че украинците трябва да се откажат от традиционното отпразнуване на 8 март, за да избегнат «синхранност» с Русия.
Според него, украинското общество е готово да се откаже от традициите да празнува 8 март,  пише изданието «Главред».
«Все повече украинци разбират, че ние не можем да живеем в един ритъм с държава-агресор. Тази синхронност в празнуването на някакви дати със страна, която се опитва да унищожи нашата държава, е това, което ни отслабва», убеден е Вятрович.
Той отбеляза също, че сред младото поколение на гражданите на Украйна липсна носталгия по подобри празници.
«Не казвам, че 8 март въобще ще изчезне от календара, но считам, че трябва да се промени неговата идея и концепция. Вече ще говорим не за международния женски ден, а за ден за борба за правата на жените», добави той.
Той подчерта, че в новия формат «е напълно излишно денят да бъде почивен», защото това, както счита Вятрович, превръща празника в «ден за тортички и букетчета».
През април 2017 година Институтът за национална памет на Украйна предложи да се изключи 8 март от списъка на държавните празници, превръщайки го в работен ден.
Украинският лидер Петро Порошенко също заяви, че в Украйна повече няма да се празнува Денят на Победата по «московски сценарий».
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;