Брекзит и върховенството на закона в Полша и Унгария ще бъдат сред обсъжданите теми на двата съвета — Общи въпроси и Общи въпроси чл. 50, които ще се проведат днес в Брюксел. Това съобщи БНР.

Съветът, който ще заседава по чл. 50,  ще бъде информиран от главния преговарящ на Комисията по Брекзит Мишел Барние за текущите преговори с Обединеното кралство. Министрите ще обсъждат приключването на работата по свързаните с оттеглянето въпроси, както и рамката за бъдещите отношения с Великобритания. Остава нерешен въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия, заради което нарастват опасенията, че може и да не се стигне до споразумение.

Съвет „Общи въпроси“ ще започне с обсъждането на ситуацията с върховенството на закона в Полша, като министрите отново ще дебатират и по процедурата за прилагането на член 7, параграф 1 спрямо Унгария.

Друга тема ще бъде многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 година, както и подготовката на заседанието на държавните и правителствени ръководители на 13-и и 14-и декември.

Тагове: ; ; ;