ДБГ се обяви за предсрочни парламентарни избори, които да сменят модела на управление, наложен от ГЕРБ през последните години. Това съобщи БТА.
Това обяви на пресконференция в БТА председателят на партията Димитър Делчев.
Един от аргументите му са вчерашните протести в много български градове, макар и с различни искания.
Недоволството в 36 града може да се обедини така, обобщи Делчев — хората атакуват модела на управление, установен от ГЕРБ, който се опира на централизирането на всички средства в София и тяхното преразпределение след това към големи приближени фирми.
Националният съвет на ДБГ, проведен на 10 ноември, е решил да започне подготовка за евровота догодина и стартиране на процедура по издигането на кандидати на партията за депутати в Европейския парламент. Партньори за общо явяване ще се търсят в център-дясно.
Според председателя на партията обединението трябва да е за пълен цикъл от избори и той допусна, че може да не се случи преди евровота.
Този процес, според заместника му Найден Зеленогорски, обаче трябва да стане  до изборите за ЕП, защото е, може би, последен шанс за обединена българска десница.
От ДБГ оценяват проектобюджета за 2019 г. като предизборен и вреден за България, тъй като за поредна година предвижда увеличаване на данъчно-осигурителната тежест и насочва пари за нереформирани сектори. Излишъкът, според партията, трябва да се преразпределя не с решение от правителството, а на парламента.
В края на годината той трябва да отива в Сребърния фонд, общините и държавния резерв, посочи Делчев.
Този бюджет е направен така, сякаш ще го изпълнява друг, добави Зеленогорски.
Алтернативният бюджет на БСП също не е добър, социалистите не могат да бъдат алтернатива, коментира Димитър Делчев. БСП не са готови за избори и е по-добре да си признаят, добави той.
ДБГ обмисляли възможността да сезират компетентните органи, президента, омбудсмана за това, че кабинетът няма да въведе машинното гласуване за евровота догодина, което е в нарушение на закона, каза още Димитър Делчев. В бюджет 2019 нямало предвидени средства за това.

Тагове: ;