Посланикът на Великобритания у нас Емма Хопкинс участва във възпоменателна церемония на британските гробове, които се намират в Пловдивските централни гробища, по повод ежегодното почитане на паметта на загиналите в България  британски военнослужещи и цивилни и навършването на 100 години от края на Първата световна война. Това съобщи БТА.

Пред журналисти Емма Хопкинс отбеляза, че е важно да помним героите, дали живота си във войните. Ние не искаме това да е напразно и да повтаряме същата грешка. За Великобритания това значи работа с европейските партньори за поддържане на международния ред и повече работа на международно ниво, за да запазим мира.
По отношение на българите във Великобритания, които са около 120 000, посланик Хопкинс коментира, че техните разрешителни за работа ще продължат да важат и като цяло намерението е българите да са отново добре дошли и след Брекзит. Ще има нови споразумения, но те ще влязат в сила след 2021 г. Емма Хопкинс добави, че Великобритания се стреми към споразумение с ЕС и към нови взаимоотношения с европейските държави по отношение на сигурността, търговията и гражданството.

Тази година в церемонията взе участие и едно британско семейство Дейв и Бернадет Джоунс, чийто прачичо е погребан в Пловдив. Той умира пет дни преди края на войната в България. По време на първата визита на негови наследници на гроба му, те поставиха на паметната плоча медалите, с които е бил награден посмъртно, както и камък от реката от родното село на войника.
Във възпоменателна церемония, отслужена от британски свещеник, участва и зам.-посланикът на Ирландия в България Катрин Лоулър, областният управител на Пловдив, представители на институции, граждани, както и почетна рота от 68-ма бригада «Специални сили».

Тагове: ; ;