За зимния сезон, подобно на летния, отново има сериозен недостиг на кадри в туризма в основните изпълнителски професии. Липсват камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се основно на сезонна заетост от трети страни, като от началото на годината над 7800 са регистрираните сезонни работници от трети страни. Това съобщиха пред журналисти министрите на туризма и на труда и социалната политика Николина Ангелкова и Бисер Петков. Това съобщи БТА.
Над 90 процента от сезонните работници от трети страни са от Украйна и Молдова. Тази година има ръст от над два пъти на регистрираните сезонни работници от трети страни, каза министър Бисер Петков.
«Предизвикателството в сектор туризъм, свързано с кадрите, е огромно. Това е един от секторите, където няма безработица, а има огромна нужда от кадри, особено по време летния и зимния туризъм», каза Ангелкова. Работодатели, които имат хотели едновременно и на морето, и в планината, успяват да осигурят почти целогодишна заетост на своите служители, но тези, които нямат, срещат затруднения, посочи министърът.
Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участват в заседанието на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Те са представили план за действие по подписваното на 20 септември споразумение за сътрудничество между двете министерства.
Документът създава възможности за безплатно обучение и професионална квалификация на кадри за туризма в «Българо — германския център за професионално обучение». До края на годината споразумението ще се финансира със средства от Националния план по заетостта, които са насочени към «Българо -германския център за професионално обучение» на база на двегодишния план за обучение.
Министрите разчитат чрез споразумението и обучението по него да се създаде по-дълготрайна заетост, в момента основно се разчита на сезонната от трети страни. За нея с експертите се търсят допълнителни облекчения, посочи министър Бисер Петков. Той допълни, че част от над 7800 -те регистрирани сезонни работници от трети държави вече се възползват от създадената процедура да удължат и получат разрешение за сезонна заетост до 9 месеца.

Тагове: ; ; ; ; ;