31 са потвърдените жертви от огромните пожари в Северна Калифорния, а 220 души се водят изчезнали. Някои от жертвите са загинали в домовете си, а други от задушаване в автомобилите си. Този пожар официално е най-смъртоносният в историята на щата. Това съобщи БНР.

29 са загинали в северната част на щата, а двама са загинали на юг, където пламъците засегнаха няколко крайбрежни курорта. Това е най-смъртоносното подобно бедствие в Калифорния за последните близо 90 години.

Наложи се 250 000 души да бъдат евакуирани.

След като град Парадайз беше опустошен, огънят обхвана стотици квадратни километри площ. До момента има около 7 000 напълно изгорени сгради, съобщи Службата по горите в Калифорния. Броят на жертвите непрекъснато расте и стотици хора се водят изчезнали.

Опустошителни кадри се разпространяват от Парадайз с много разрушени домове и пътища и овъглени превозни средства. Властите използват мобилна ДНК лаборатория и помощта на антрополози, за да идентифицират жертвите. В някои случаи следователите са успели да възстановят само части от костите на загиналите.

Изпепеляването е толкова тотално в някои квартали, че е много трудно да се определи дали там може да има човешки останки.

Хората, които бягат от бедствието, търсят приятели или роднини, както и центровете за евакуация — в такива са превърнати редица обществени сгради. Засегнатите непрекъснато звънят, за да търсят информация за свои близки в болниците и полицията.

Губернаторът Джери Браун е поискал помощ от Белия дом. Президентът Доналд Тръмп отпусна финансова линия, но обвини «слабото» управление на горите за пожарите. Браун отрече това да е източникът на проблемите.

Пожарникарите, които се борят с пламъците с лопати и булдозери, очакват пориви на вятъра до 64 км /ч. Все още няма и следа от дъжд. Очакванията са в следващите часове вятърът да предизвика ново «експлозивно разрастване на пожарите».

Тагове: ; ; ;