Директорът на Украинския институт за национална памет  Владимир Вятрович счита, че украинците трябва да се откажат от традиционното отпразнуване на 8 март, за да избегнат «синхранност» с Русия.
Според него, украинското общество е готово да се откаже от традициите да празнува 8 март,  пише изданието «Главред».
«Все повече украинци разбират, че ние не можем да живеем в един ритъм с държава-агресор. Тази синхронност в празнуването на някакви дати със страна, която се опитва да унищожи нашата държава, е това, което ни отслабва», убеден е Вятрович.
Той отбеляза също, че сред младото поколение на гражданите на Украйна липсна носталгия по подобри празници.
«Не казвам, че 8 март въобще ще изчезне от календара, но считам, че трябва да се промени неговата идея и концепция. Вече ще говорим не за международния женски ден, а за ден за борба за правата на жените», добави той.
Той подчерта, че в новия формат «е напълно излишно денят да бъде почивен», защото това, както счита Вятрович, превръща празника в «ден за тортички и букетчета».
През април 2017 година Институтът за национална памет на Украйна предложи да се изключи 8 март от списъка на държавните празници, превръщайки го в работен ден.
Украинският лидер Петро Порошенко също заяви, че в Украйна повече няма да се празнува Денят на Победата по «московски сценарий».
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;