Главата на МВнР на Украйна Павел Климкин заяви, че реакцията по изборите в Луганската и Донецката народни републики най-добре ще се прояви чрез засилване на международните санкции по отношение на Русия.
Климкин пригрозил России усилением санкций из-за выборов в Донбассе

  • «Ние вече работим с нашите партньори по този въпрос», се казва в съобщението на министъра в Twitter.

Освен това, Климкин призова жителите на Донбас да не вземат участие в «тези фалшиви избори».

По-рано Върхованат рада на Украйна призова Европейския съюз да въведе санкции срещу Русия за това, че тя уж е организирала изборите в ДНР и ЛНР.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков подчерта, че предстоящите избори в ДНР и ЛНР не противоречат на Минските споразумения.

Изборите за глави и депутати в народните републики ДНР и ЛНР се провеждат днес, 11 ноември.

Киев заяви, че не ги признава.

Освен това, еврокомисарят Йоханес Хан отбеляза, че Европейският съюз е предан на Минските споразумения и НЕ ПРИЗНАВА изборите в Донецката и Луганската народни републики.

По-рано днес съобщихме, че Киев очаква реакциите на ЕС, САЩ и Канада за изборите  в ДНР и ЛНР, заяви украинският лидер Петро Порошенко.
Порошенко призвал Запад отреагировать на выборы в Донбассе

  • «Искам да подчертая, че в близките часове очакваме и заседание на страните от «Голамата седморка», както и реакции на нашите партньори от Европейския съюз, партньорите от САЩ, Канада и целия свят», цитира пресслужбата на президента неговите думи.

  • Той призова жителите на Донбас да се откажат от участие в изборите.
  • Порошенко сподели, че в понеделник, 12 ноември, във Виена ще се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ, където в дневния ред ще бъде включен въпросът за изборите в Донбас.
  • Според него, украинската страна е започнала и консултации по темата в Съвета за сигурост на ООН.

По- рано от МВнР на Украйна заявиха, че реакицята на изборите в ДНР и ЛНР ще бъде ожесточаването на международните санкции срещу Русия.

ЕС подчерта, че не признава резултатите от изборите в Донбас, които ще се проведат на 11 ноември.

Както отбелязаха от Кремъл, предстоящите избори не противоречат на Минските съглашения.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;