Главата на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е разтревожен от позицията на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп, който по-рано каза, че не е заинтересован от защитата на световния ред на базата на общите западни принципи и ценности.
Това се казва в обръщението на Туск, публикувано на  сайта на Европейския съвет.
«Този въпрос наистина е много сериозен, особено когато в нашата страна също има политици и политически сили, които се стремят да променят световния ред…, който е основа на нашата настояща и бъдеща независимост.
Имам предвид, разбира се, бъдещето на Европейския съюз», каза той.
Заедно с това политикът отбеляза, че по време на дискусиите, състояли се преди половин година на срещата на G7, той е спорил с главата на САЩ за продължаване на съществуването на световния ред, основан на общите европейски ценности.

«Вероятно за първи път в нашата история президент на Съединените американски щати казва, че той не е заинтересован от продължаване на подобен вид мислене или на подобни действия», отбеляза той.

По-рано Туск сподели, че в Европа има политици, които «флиртуват» с Русия.

По този повод ви пропомняме превод на статия от изданието DIE ZEIT.
Външният вид на Германия не вселява надежда, с горест пише журналистът Тео Зомер за изданието.
Партийната система се руши.
Ръстът на популярност на «Алтернатива за Германия» никого не би безпокоил толкова силно, ако фракцията ХСС/ХДС и партията СДПГ не преживяваха дълбока политическа криза.
Ако Европа има намерение да отстоява своите позиции в новия световен ред, то немските власти трябва най-накрая да престанат да се тресат от страх, пише журналистът.
Париж и Берлин трябва да изработят общо виждане за бъдещето и да пристъпят към неговото постепенно реализиране, а също да убедят за необходимостта от това останалите страни от ЕС.
Брюксел трябва да преосмисли отношенията си със САЩ, настоява журналистът.
Няма как да минем без въпроси и жалби.
При това на Тръмп, който започва търговска война, трябва да се противопоставим решително и заедно.
ЕС трябва да изгради реалистични отношение със своя голям съсед Русия.
Европа не трябва да разчита на НАТО и Америка, а да води диалог с Русия, при това да не се ограничава само по украинската тема.
Трябва да се търсят възможности за сътрудничество в бъдеще, съветва авторът.
Европейците трябва да преосмислят отношенията си с Китай. И в тях не бива да се ограничават само със стратегическото партньорство.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;