Poland Independence Day

Снимка: AP

    Властите в Полша засилиха мерките за сигурност преди днешното шествие за отбелязване на стогодишнината от националната независимост, планирано от евроскептичните лидери и крайнодесни организации, предаде Ройтерс.
Миналата година на ежегодното шествие, организирано на 11 ноември от крайната десница във Варшава, някои демонстранти издигнаха расистки плакати с надписи като «Чиста кръв, бистър ум» и «Европа ще бъде бяла или необитаема».
Кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани тазгодишната проява, но заповедта й бе отменена със съдебно решение.
Правителството на консервативната партия «Право и справедливост» (ПиС) се споразумя с организаторите да излязат на съвместно шествие за отбелязването на годишнината от декларацията  за независимост на Полша от 1918 г.
«Това, което ни обединява, е бяло-червеното знаме, заяви вътрешният министър Мариуш Блашчак в ефира на държавната телевизия. Каня всеки да участва.»
ПиС казва, че отхвърля антисемитизма и расизма, но критици я обвиняват, че тихомълком застава на страната на крайната десница. От идването на власт на партията през 2015 г. Полша е все по-изолирана в Европа заради обвинения, че клони към авторитарно управление. ПиС обещава повече католически ценности и патриотизъм в обществения живот и повече участие на държавата в икономиката. Партията се възползва от общественото недоволство от либералните ценности и антисистемните настроения, които въодушевиха крайнодесните избиратели в други части на Европа, отбеляза Ройтерс.

Тагове: ;