Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю за Си Ен Ен вчера, че страните от ЕС трябва да увеличават бюджетите си за отбрана с цел укрепване на своята автономност, а не за масово закупуване на американски или други оръжия, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.
Макрон беше запитан дали смята за неизбежен сблъсък с американския си колега Доналд Тръмп по въпроса за създаване на европейска армия. «Не. Тази сутрин /в събота — бел.ред./ ние имахме много добър разговор и той потвърди в присъствието на медии, че за него това е нормално», отговори френският президент.
Коментирайки съобщението на Тръмп в Туитър, в което той нарече обидно изявлението на Макрон, че ЕС трябва да има собствена армия за защита от други страни, включително от САЩ, френският президент отбеляза: «Винаги предпочитам прекия диалог или отговори на въпроси, отколкото правенето на дипломация чрез Туитър.» В същото време Макрон изтъкна, че двамата с Тръмп са имали много ясен разговор. «Той иска по-добро разпределение на разходите за НАТО и аз съм съгласен с него», добави Макрон.
Във вторник френският президент заяви, че Европа се нуждае от истинска армия, за да намали зависимостта си от САЩ в отбраната. «Ние трябва да се защитим от Китай, Русия и даже от Съединените американски щати», каза той по френско радио, цитиран от «Уолстрийт джърнъл», припомни Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ;