След като изтуби всички възможни шанасове за възприпятства провеждането на избори в народните република в Донбас, режимът на Киев предприе банални заплахи за наказателно преследване.

Съответното изявление бе направено от ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов, чийто думи цитира пресслужбата на ведомството.

В своето извяление Турчинов нарича избирането на глави и парламентаристи на народните републики ЛНР и ДНР «престъпление, осъдено от всички водещи световни сили».

В същото време той не пропусна възможността да си спомне за «ръката на Кремъл», която, според него, се опитва да увеличи влиянието си в Донбас.

Турчинов, известен още като кървавият пастор, обяви началото на така наречената «Антитерористична операция» през 2014 година, той заплаши, че украинските сили за сигурност ще отстранят организаторите и участниците в изборния процес.

Всички те, твърди секрарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, ще бъдат държани отговорни по членовете за «Държавна измяна» и «Посегателство върху териториалната цялост» на страната.

Той обеща, че никой няма да упее да избегне неговия гняв:

«Предупреждавам ви, няма да имате втори шанс да спрете своето участие в престъпните действия».

Накрая Турчинов сподели своите мечти за това, че и Донбас, а и Крим непременно ще се върнат в състава на Украйна.

По-рано съобщихме, че Украйна има намерение да проведе широкомащабни учения в Азовско море, заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов.

Украина намерена провести широкомасштабные учения в Азовском море

  • «Искам да ви представия информация, която още с никого не съм споделял, че украинските военни планират да проведат сериозни учения в Азовско море, цитира «Укринформ» Турчинов.

  • Според него, в Азовско море в отговор на действията на Русия е налице увеличаване на военните компоненти.

Както отбеляза Турчинов, става дума за увеличаване на морските сили и засилване на бреговата охрана, а също на авиационната част.

«Без съмнение ние сме готови да отговорим на каквито и да било провокации от страна на Русия», подчерта той.

По-рано Турчинов заяви, че Украйна трябва да бъде готова за вероятни «военни действия» срещу Русия.

От НАТО изразиха тревога около ситуацията с корабоплаването в Азовско море.

На 26 септември в Украйна на крайбрежието на Азовско море военните проведоха тактически учения.

На снимката — Александър Турчинов, когото наричат «Кървавият (баптистки) пастор»

Петя Паликрушева