ЕС може да повтори съдбата на империите, които се сринаха след първата световна война, пише  Bloomberg.

«Пред ноември 1918 година европейските империи се съгласиха да сложат край на глобалния конфликт, който опустоши континента и унищожи цялото население. След това картата на Европа беше преначертана, родиха се називисими държави.

Един век по-късно континентът се бори за бъдещето си с ценностите, създадени от кървавите уроци на две световни войни», твърдят авторите на статията.

Журналистите от «Бумбърг» сравняват сегашната опозиция на националистите, които оспорват целесъобразността на ЕС, но забравят уроците от Първата световна война, довела до Втората световна война. Френският президент Еманюел Макрон се опитва да защити ЕС, но призивите му за създаване на «прогресивен алианс» все още не са успешни, се казва в публикацията.

Бившият министър на външните работи на Чехия Карел Щварценберг отбелязва, че ако ЕС не успее да се модернизира, то ще повтори съдбата на Австро-Унгария.

«Хората никота няма да усвоят урока си,  никога. Историческите събития не могат да се предадат от едно поколение на друго. Ние не можем да предадем опита от войната, а само предразсъдъците. А предразсъдиците са вечни», пояснява той.

Авторите от «Блумбърг» отбелязват зловещите признаци на смъртност в ЕС.

Основният проблем, според тях, е да се намери баланс между призивите да се прехвърлят повече правомощия на националните парламенти и желанието за по-задълбочена интеграция, по-внимателно отношение към границите на страните и валутите.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;