Над 80 държавни и правителствени лидери от цял свят, и ръководители на международни организации ще участват в Париж в церемонията за 100-годишнината от края на Първата световна война. Сред тях са: президентите на САЩ — Доналд Тръмп и на Русия — Владимир Путин,  германският канцлер Ангела Меркел, кралете на Испания — Фелипе Шести и на Мароко — Мохамед Шести, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Антонио Таяни, и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. България е представена от президента Румен Радев. Това съобщава БНР.

Френският президент Еманюел Макрон е домакин на кулминацията на честванията за 100 години от края на Първата световна война, в която загиват близо 15 милиона души. Възпоменателната церемония пред Триумфалната арка в Париж ще започне в 11.00 ч. местно време. Примирието за прекратяването на бойните действия между победената преди век Германия и държавите от Антантата е сключено във вагон от френски пътнически влак в гората край Компиен. Оръжията замлъкват в 11-тия час от 11-тия ден на 11-тия месец на 1918 г. Вчера за първи път от над 70 години насам германски канцлер посети мястото, където преди век е подписано примирието. В днешната възпоменателна церемония пред Триумфалната арка заедно ще застанат лидерите на държави, които са били врагове във военните времена, за да почетат паметта на милионните жертви в 4-годишния конфликт от преди век.

Честването в центъра на Париж ще започне с военна церемония. Френският президент ще произнесе слово. В програмата са включени музикални изпълнения на виртуозния виолончелист Йо-Йо Ма, на носителката на Грами Анджелик Киджо, както и на Младежкия оркестър на Европейския съюз. Ще прозвучат спомени и писма от деня на примирието, прочетени от ученици. Голяма част от държавните лидери ще участват и в започващия днес следобед Парижки форум за мир. На срещата ще се обсъжда международното сътрудничество и глобалното управление. Президентът Румен Радев ще направи изказване в рамките на форума:

«Тържествата в Париж са повод да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията», каза Радев пред журналисти в Париж.

Тагове: ;