Президентът Румен Радев за пореден път доказа, че е разединител на нацията, а не обединител, както е според Конституцията. Това съобщава БНР.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес пред репортери, помолен да коментира думите на държавния глава, че демокрацията е застрашена,  в неговото обръщение по повод на 29-годишнината от 10 ноември 1989 г.
Радев отново показа, че е президент на БСП, че има пълна координация между него и Корнелия Нинова. Това всички го знаят, но то не помага за решаване на проблемите на българските граждани, каза Цветанов.

Той отбеляза, че икономическият растеж е 4 на сто, БВП — 116 млрд. лв., че се увеличават средствата за здравеопазване и образование, че безработицата е ниска и риторично попита това ли е заплаха за демокрацията.
Разделението на властите е силата на демокрацията. Между тях трябва да има уважение и да работят заедно.

А когато някой, облечен във власт, задоволява личното си его, това е лошо за държавата. Всички президенти досега периодично са правили обръщения към Народното събрание, а Румен Радев вече две години е на поста и няма нито едно обръщение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.
Според него трябва да се зададе въпросът как държавният глава избира членовете от своята квота на Конституционния съд и на Комисията срещу дискриминацията.
Питам се защо президентът не каза нищо за Пакта за миграция на ООН. Нинова говореше за него, но не спомена, че при гласуването в ЕП представителите на ПЕС го подкрепиха, посочи Цветанов. Той отбеляза, че пактът не обвързва правно нито една държава, но България има интерес от силни политики, свързани с миграцията. Дебатът предстои в парламента — в сряда, между външната и вътрешната комисия, за да коментираме темата и позицията на българското правителство, която все още не е изградена, каза зам.-председателят на ГЕРБ.
Той предложи за тема на разследване на Елена Йончева как е финансирана президентската кампания. По думите му, може да се направи и работна група за източниците на финансиране, защото за някои тъмното и непрозрачно финансиране е път към постигане на политически цели и влизане в управлението.

Тази кампания не дава право на президента да говори за морал и прозрачност, смята Цветанов.
На въпрос за оправдателната присъда на Алексей Петров, Цветан Цветанов каза, че решенията на съда не се коментират.

По думите му свидетелите по различни съображения може да са променили показанията си — свидетели по други знакови дела лично са му казвали, че са оттеглили показанията си, защото са били заплашвани, над някои е прилагано и насилие.

Тагове: ; ; ; ;