Десети ноември е ключова дата за демокрацията и развитието на България, дали бяха правилни стъпките, с които се осъществяваше, ще преценят историците. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов днес на откриването на научната конференция «Проекции на комунистическия  тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.». Това съобщи БНР.

Двудневният форум е организиран от сдружението «Граждани за европейско развитие на България».
Целта на конференцията е младите хора да научат истината за този период, за да могат правилно да изберат своя път, посочи Цветанов.

Той изрази надежда, че историческата памет ще бъде съхранена с поредица от кръгли маси в страната с подкрепата на фондацията «Конрад Аденауер», евродепутатите от ЕНП, медиите, младите хора, местната власт, институциите.
По думите на Цветанов, най-тревожното е, че тази страница от историята не беше прочетена навреме.

Ако това се беше случило, днес щяхме да сме много по-демократични, толерантни и нямаше да се наслагва непрекъснато напрежение в обществото.
«С идването на демокрацията всички български граждани искаха досиетата на ДС да бъдат предадени на специално създадената комисия по онова време.

За съжаление нямаше политическа воля за това и немалка част от архивите дори бяха унищожени», посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той отбеляза, че с идването на ГЕРБ и Бойко Борисов на власт дефицитът на политическа воля е бил заличен и през 2010 г. над 1 млн. архивни единици от архива на бившата ДС са предадени на Комисията по досиетата.
Цветанов изтъкна ролята на ГЕРБ и за включването на периода на тоталитаризма в учебния материал — за 10-и клас.

Той благодари на участниците в конференцията. По думите му, те са хората, които ще допринесат обществото да бъде информирано.
Сред гост-лекторите са политологът Антон Тодоров, директорът на Института за исторически изследвания при БАН доц. Даниел Вачков, политологът и депутат от ГЕРБ Тома Биков, Борис Михайлов от Комисията по досиетата, политологът от ВТУ проф. Тодор Галунов, Георги Харизанов от Института за дясна политика, юристът Димитър Стоянов, преподавателят в Академията на МВР и ЮЗУ проф. Веселин Вучков, математикът проф. Михаил Константинов, директорът на Държавната агенция «Архиви» доц. Михаил Груев, историкът и журналист д-р Горан Благоев, историците проф. Владимир Мигев, Александър Владимиров, Георги Михайлов, Борислав Дичев и Виолета Радева, както и авторът на книгата «Концлагерът «Белене» 1949-1987. Островът, който уби свободния човек» Борислав Скочев.

Тагове: ; ; ; ;