Тържествата в Париж са повод преди всичко да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, към взаимното уважение, добросъседството и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война. Това съобщи БТА.
Той беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес. В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме — и над 100 000 български, напомни президентът Радев.

Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси.

За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света, коментира Румен Радев.

По думите му човечеството помни как политическият елит не отчете уроците от Първата световна война и подписа договори, отворили широко вратата към Втората световна война.
На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът Радев каза, че това зависи от много фактори. Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана, е мнението на държавния глава.
«Кое от това, което казах, не е истина. Нека отговорят на този въпрос», каза Румен Радев, попитан за днешни коментари от Цветан Цветанов във връзка с вчерашното обръщение на държавния глава към народа.
Програмата във френската столица днес включва посещение на изложба в музея д’Орсе, а по-късно президентът Еманюел Макрон и съпругата му ще посрещнат държавните и правителствени ръководители в Елисейския дворец.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;