В Русе продължава протестът с искане за чист въздух в града. Участниците в него, които по-рано блокираха движението по Дунав мост, се преместиха пред завода за авточасти в града. Според протестиращите той е един от основните замърсители на града. Това съобщи БНР.

Действително протестиращите бяха помолени от органите на реда да преместят автомобилите си, тъй като стотици товарни и леки автомобили останаха блокирани по граничния пункт Дунав мост.

Те се насочиха към завода за автомобилни части «Монтюпе» и тук, пред портала на завода те протестират с искане за чист въздух. Истината е, че действително от производствените халета на завода се носи тази специфична сладникава миризма, която вече русенци определят като аромата «Монтюпе». Тъй като преди години, когато имаше хлорни обгазявания, то се знаеше, че това е хлорът от Гюргево, сега обаче тази специфична миризма, която е наситена с етаноли и с други въглеводороди, трови действително децата.

Хората настояват да се срещнат с някого от ръководството, но вратите са затворени и никой не желае да откликне на тяхната молба.

Какво ще стане тук обаче все още не е ясно, тъй като хората са настроени доста агресивно. Целият паркинг е изпълнен с полиция. Очакваме все пак да има някаква реакция и от страна на компанията.

За днес беше организиран поредния протестен автопоход на граждани на Русе  с искане за чист въздух. Те се събаха в 11 ч. пред Паметника на Альоша в града, след което ще потеглят в посока граничния пукнкт «Дунав мост».

Идеята на организаторите беше да се блокира движението и по този начин да се обърне внимание на всички европейски граждани, че в Русе има проблем с чистотата на въздуха.
Перничани също се включват в инициатива за по-чист въздух. Началото се поставя днес с концерт под наслов «Дишай Перник». Инициативата е на група граждани, обединени от желанието да  работят за по-чист въздух в Пернишко.
Каузата ще подкрепят местни рок групи и танцьорите от формация «Майсторите на танца». Сред участниците в проявата са и деца от училището в квартал «Тева» и от детската музикална школа към Двореца на културата.
На събитието има представители на  «Грийнпийс България» и «Нулев отпадък», които ще дадат експертна информация за проблемите с въздуха и замърсяването. Ще бъде прожектиран филмът «Бунище Земя».

Тагове: ; ;