9 ноември 2018-Нюз Фронт.

Представителите на властите на самопровъзгласената «република Косово»  Рамуш Харадинай и Енвер Хлджи заявиха, че Прищина ще излезе от диалога с Белград на платформата на ЕС, ако до декември на «Косово» не бъде предоставена визова либерализация с Европа. Според думите на външният министър на Сърбия Ивица Дачич, подобно заявление може да се трактова именно като заплаха към ЕС.

 

 

» Те заплашват Европейския Съюз, не Сърбия, защото знаят, че Сърбия не могат да я заплашват.

Те саботират диалога. Ние сме последните, които бихме навредили някак на диалога. Но от друга страна, ние не можем да сме постоянно жертви заради това, че Прищина не спазва и не изпълнява обезателствата си, както и не можем да бъдем жертви на различни инциденти, които като правило започват да се случват, в навечерието на продължаването на диалога.

И това се случва, защото те търпят политически поражения по всички фронтове, и подобни неща са им нужни, за да ги внушават на вътрешната си аудитория. Но от това страда стабилността в целия регион.»- коментира сръбският външен министър.

 

 

Дачич напомни и думите на австрийския канцлер Себастиян Курц, който заяви, че ЕС е срещу визовата либерализация с Косово, иронично коментирайки думите му »  иначе против, но нали те са тяхно творение».

» И за какво Харадинай заявява, че готвят полкове, армия? Те готвят, ние това го имаме. И какво искат? Да се борим? 21 век на вратата, те къде живеят?»- коментира сръбският министър.

 

» Конкретно, става въпрос за запазването на суверенитета и териториалната цялостност, намиране на правилно решение по косовския въпрос.

И Сърбия не прави нито една стъпка, която би могла да разклати  нашата позиция и нашите отношения с приятелите»- заяви още Дачич по време на прес-конференция след срещата с Юри Борисов, съпредседател на Руско-Сръбския Междуправителствен тътговски комитет, за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;