Руските военни получиха ценен опит в Сирия, пише  National Interest,

позовавайки се на експерта от Центъра за военно-морски анализ Майкъл Кофман.

Според него, Сирия е станала мястото, което е преобразувало руските въоръжени сили.

Кофман нарече сирийския конфликт «щастлива война» за Русия, защото в резултат на конфликта Русия е получила огромен опит и възможност за иновации.

Според оценката на експерта, около две трети от тактическите авиационни средства са били задействани над територията на Арабската република.

Освен това, подчерта той, всички слоеве от руската отбрана от редовите войници до офицерските чинове са получили ценни знания за съвременните методи за бойни действия и са разработили нови идеи, които могат да бъдат използвани в случай на въоръжени конфликти.

Кофман добави още, че контратерористичната операция в Сирия е показала на Русия нейните недостатъци, в частност, установена е била необходимостта от боеприпаси с малък калибър, които се използват извън зоните на въздействие на средствата за поразяване на противника с голям радиус на действие, а също придобиването на голям брой комплекси с артилерийско управляемо въоръжение.

Въоръженият конфликт между правителството и въоръжената опозиция в Сирия продължава от 2011 година. От 2014 година в страната се води борба с групировката ИДИЛ и други терористични групи.

Понастоящем крупномащабните бойни действия срещу тях за завършени.

Актуалните задачи за страната са политическото регулиране, възстановяването на държавата и завръщането на бежанците.

Регулирането се обсъжда под егидата на ООН в Астана и Женева, а също в Сочи, където през януари бе взето решение за създаването на конституционна комисия за подготовката на новия основен закон на Сирия.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;