В понеделник САЩ започнаха практическа реализация на новия пакет мерки срещу Иран, заплашвайки със санкции купувачите на ирански нефт. Поради това нефтопреработвателните заводи в Европа и Азия, които са най-крупните купувачи на нефт от Иран, пристъпиха към търсене на алтернативни доставчици.

Руските нефтени компании се развихриха.

Изданието споделя, как Русия е спечилила от тези санкции.

Хварляйки предизвикателство на американските санкции, Москва заяви, че ще продължи да купува ирански нефт. Заедно с това тя изтласка Техеран от световния нефтен пазар.

Появи се първата страна, която спечели от поредната серия санкции срещу Иран.

Това е Русия.

Москва предлага бартер, за да може по-късно да преработва иранския нефт за вътрешните си нужди. А своя нефт тя ще може да експортира.

«Русия играе от всички страни на полето», каза Хелим Крофт, работещ като главен специалист по въпросите за стратегията на суровинния пазар в канадската брокерска фирма RBC.

Русия счита Иран за ключов съюзник в следвоенното устройство в Сирия, където тя разшири своята геополитическа роля, продължава изданието.

Москва критикува САЩ за новите санкции и казва, че няма намерение да им се подчинява.

В последните месеци Кремъл нееднократно заявява, че ще купува от Иран минимум 100 хиляди барела на ден.

За Иран Русия ще се превърне в желан купувач, защото на Техеран ще му бъде трудно да намери други импортьори.

Русия предлага да се разплаща за нефта със свое производствено оборудване и хранителни стоки, за което съобщи съответното руско Министерство.

Освен това, Москва обещава да инвестира в иранския нефтен сектор във връзка със заминаването оттам на западните компании.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;