Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в Москва Афганистан да не бъде използван като терен за геополитически игри и подчерта, че е важно да бъде запазена териториалната цялост на тази ислямска република, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

Всички държави от региона и международната общност като цяло искрено желаят да се възроди мирната,  независима и процъфтяваща афганистанска държава, свободна от тероризъм и наркобизнес», добави той.
Подкрепяна от външни спонсори, терористичната групировка «Ислямска държава» се опитва да превърне Афганистан в плацдарм на своята експанзия в региона. Да подпомогнем афганистанците в рушенето на тези планове и в изкореняването на терористичната заплаха — това е задача, стояща пред всички наши страни и пред многостранните структури,  действащи в региона, изтъкна руският първи дипломат.
След това встъпително слово форумът премина към работа в закрит за медиите режим въпреки големия интерес, който той предизвиква сред журналистите.  Още часове преди откриването му руски и чуждестранни журналисти  се стълпиха пред входа на луксозния «Президент-хотел» в руската столица, но те бяха допуснати само на краткото слово на Лавров, след което бяха помолени да напуснат не само залата, но и хотела.
Организаторите съобщиха за ТАСС, че на закритото заседание ще говорят редица участници, сред които заместник-председателят на Висшия съвет за мир в Афганистан Азизула Дин Мохамад, шефът на катарското политическо бюро на талибаните Шер Мохамад Абас Станикзай, а също и представители на външните министерства на някои регионални държави.  Руската делегация се оглавява от заместник-външния министър Игор Моргулов. Представителят на САЩ участва като наблюдател и няма да се изказва.
Пресконференция на руската делегация, както и подписване на някакъв заключителен документ, не се предвижда, отбелязва ТАСС.

Тагове: ; ; ;