Украинският неонацистки батальон «Азов» е участвал в «обучението по радикализация» на белите расисти в САЩ, това се казва в неотдавнашното обвинително заключение спрямо няколко мъже, участвали в насилита в американския град Шарлотсвил.

Членовете на движението  Rise Above Movement» (RAM), споменавано от ФБР като «група на белите екстремисти», са били обвинени в разпалването на безредици след августовското насилие през 2017 година в Шарлотсвил и на други места в САЩ.

В документите, подписани от Специалния представител на ФБР Скот Борвир, 28-годишният Робърт Рундо често присъства сред други активисти-неонацисти.

Казват, че той е пътувал през 2018 година в Германия, Италия и Украйна.

«Позовавайки се на моето образование и опит, знам, че Азовският батальон е военизирано подразделение на Националната гвардия на Украйна, известно със своята принадлежност към неонацистката идеология и използването на нациситка символика.

Счита се, че той е член е член на група за тренировки за бели организации, базиращи се в САЩ», каза Бирвърт.

Припомняме, че в полк “Азов” откриха бойци от ИД

В Интернет се появиха доказателства, че в украинския националистически полк “Азов” служат бойци от Ислямска държава. Хакерите от “КиберБеркут” публикуваха снимка и видео.

Те съобщават, че са успели да получат достъп до смартфона на един от бойците в полка. В паметта на устройството са намерени снимки и кадри, които са запаметили хора в камуфлаж с нашивки “Азов”, но едновременно и такива в черни дрехи на ИДИЛ с арабски текст.

“Всички демократи и либерали, ценители на Европейските ценности – събудете се! Призоваваме световната общност да обърне внимание върху това, че украинските военни използват бойците от ИД от Турция, Сирия и други източни страни! – пишат хакерите от “ХиберБеркут” в обръщението си до снимките.  – Рискувате да срещнете тълпи уахабити, желаещи вашата кръв и стотици тренировъчни лагери на същите терористи, които с удоволствие ще повторят парижката трагедия практически във всяка точка на Европа!”.

Командването на полс “Азов” и ръководството на Националната гвардия на Украйна не са направили никакви изявления по повод информацията. До момента тя не е коментирана или опровергана.

По-рано съобщихме, че група хора проведоха в събота, 7 октомври, факелно шествие в американския Шарлотсвил. Това съобщава NBC

 

White nationalists now chanting — “We will be back”. About 3 dozen supporters in Emancipation Park. Plenty of police on standby in park.

 

Отбелязва се, че участниците в акцията са викали: «Няма да ни замените» и «Ще се върнем».

Информация за задържани не е постъпила.

В началото на август в Шарлотсвил имаше безредици, поради сблъсъци между представители на ултрадесни организации и антифашисти.

Петя Паликрушева

АЗОВ ИД JAАЗОВ ИД w

 

Тагове: ; ;