В скоро време Молдова ще се изправив пред парламентарни избори, които в значителна степен могат да променят политическия вектор на страната в западна посока, където републиката бива изтласквана от управляващата групировка.

Днес единственето, което остава на прозападните власти — това е традиционно да разхвърлят популистки изказвания — отчаян  опит да убедят своите «партньори» в своята лоялност, а и себе си, че в молдовската външна полотика няма да има значителни промени.

Например, премиерът на Молдова  Павел Филип се срещна с новопристигналия в страната американски посланик Дерек Хогън, обеща му, че Кишинев в никакъв случай няма да се откаже от своя западен път.

«Понастоящем голямо внимание се отделя на сътрудничеството със САЩ, които ние считаме за ключов партньор.

И в бъдеще ще разчитаме на открито взаимодействие», заяви главата на правителството, добавяйки, че в страната «има политически сили, които биха направили западния път на Молдова необратим».

Струва си да отбележим, че държавния глава Игор Додон има други възгледи.

След парламентарните избори, които могат да сложат край на прозападната коалиция, тойо планира да «изравни» политическиия вектор, за да може Кишинев да заеме неутрална позиция, сътрудничейки си както с Русия, така и със страните от Запада в интерес на Молдова.

NewsFront

 

Тагове: ; ; ;