Френското издание «Нувел обсерватьор» публикува нов материал за паспортната мафия.

Публикацията е със заглавие «Правосъдието се възползва от случаите на фалшиви националности». Това съобщава BNews.

Ето и линк към статията:
https://www.nouvelobs.com/monde/20181107.OBS5028/bulgarie-la-justice-se-saisit-de-l-affaire-des-fausses-nationalites.html?fbclid=IwAR2Vg-u_6LsnGM8SiVJhyd1ostxpwk4XFzD6uzlflCIsR7hnaJIBd5RF8v8

Френската медия в прав текст заявява, че от този скандал е заплашен един от вицепремиерите на България, като препраща към публикацията си от месец март тази година.

Освен това френското издание отново припомня, че опасни престъпници, издирвани от Интерпол се разхождат из Европа с български паспорти и се представят за българи.

По-рано съобщихме:

Най-лесно се става българин като си отвориш фирма и назначиш 10 служители, разказва вътрешният човек. Въз основа на тази своя търговска дейност му се издава статут за постоянно пребиваване.

Вторият начин е като лице, притежаващо фирма, чужд гражданин — от държава извън ЕС, си вади сетрификат за наличие на търговско представителство в България.

Третият вариант, който е най-предпочитан в последите години, е да си издействат статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход. Това разказа пред bTV човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина.

С кандидатите за българи работят над 100 посредници и именно те помагат в събирането на документи и адресната регистрация.

«Те ползват фиктивни адреси. Сумите са различни в различните региони в България- между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово….», казва свидетелят.

Посредникът  осъществява контакт с ръководния служител, в обикновен работен ден, срещат се, дават се документи, дават се и съответно самите пари.

В Агенцията се работело по тарифи за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена.

«Най-често лицата заплащат между 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделение от коя държава е кандидатстващото лице. Реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена….», обяснява още свидетелят.

За получаване на удостоверение за български произход на лице от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е между 3000 и 5000 евро.

Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи — само по документи без да имат нищо общо с България.

Тагове: ; ; ; ;