Русия игрорира исканията на Вашингтон и с това предостави на САЩ възможността да бъдат въведени срещу нея нови санкции — такъв е смисълът на публикуваното съобщение.

Това, че исканията са представени пред Русия на база закон на САЩ, не смущава никого от чиновниците.

Както впрочем и недоказаната съпричастност на Русия по отношение отравянето на Скрипал.

Главното е да се накаже правителството на Путин, това цели американският елит.

Държавният департамент установи, че Русия не била изпълнила условията, заложени в Закона за контрола над химическото и бактеорологично оръжие и забраната за неговата употреба от 1991 година, за което съобщи прессекретарят на ведомството Хизер Науерт.

Този закон настоява Москва да обещае на САЩ, че тя повече няма да употребява химическо или бактеорологично оръжие, както и да разреши да се извършват проверки, за да подкрепи тя своето обещание.

«Държавният департамент провежда консултации с Конгреса относно следните дейтвия», заяви Науерт, имайки предвид тези клаузи от  закона, които трябва да се изпълнят, преди новите санкции срещу Русия да бъдат въведни или отложени.

Тръмп може да се откаже от санкциите, ако стигне до извода, че отказът от тяхното въвеждане е от интерес на САЩ.

Това означава, че той трябва да избира между практически пълния разрив в отношенията с Русия и вероятността от възникването на нова вълна от обвинения по свой адрес, заради прекалената си мекота по отношение на Русия.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-06/u-s-opens-door-to-new-russia-sanctions-after-chemical-attack

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;