Масовият погром над еврейското население в Германия и Австрия на 9-и ноември поставя началото на активната фаза на Холокоста

Мемориалът на Холокоста на Юденплац

На 9-и ноември Австрия отбелязва 80 години от масовия погром над еврейското население. Паметта на жертвите ще бъде почетена с полагане на цветя на Мемориала на Холокоста на Judenplatz, с възпоменателна церемония в парламента, на която са поканени да присъстват оцелели свидетели на събитията, както и с тържествена служба в най-старата виенска църква Rupertkirche. Президентът Александър Ван дер Белен ще приеме представители на еврейската общност в своя кабинет. В свое изказване на едно от възспоменателните събития в Psychosoziales Zentrum ESRA в четвъртък той подчерта, че „честото повтаряне на думите „никога повече” не трябва да ги превръща в изтъркана фраза и припомни, че уроците на историята трябва да се помнят.

Ноемврийски погром

Руините на синагогата на Темпелгасе в Леополдщад, Виена, снимка: Документален архив на австрийската съпротива

В нощта на 9-и срещу 10-и ноември в Австрия и Германия започва масов погром над еврейски къщи, магазини, синагоги. Събитието е познато и под името Кристалната нощ заради огромното количество разбити вирини и пръснатите по улиците стъкла.

То се смята и за началото на холокоста, макар че гоненията над еверите вече са започнали. Точно те стават и формален повод за опустошителната нощ.

В края на октомври Германия прави опит да депортира в Полша 17 000 германски евери от полски произход.

Варшава отказва да ги приеме и те остават няколко студени дни и нощи навън в ничията земя, докато Полша все пак отвори границата си. 17-годишният  Хершел Гринспан, който живее във Франция, получава писмо от депортирани свои роднини, описващотежкото им положение. Той опитва да се застъпи за тях пред германското посолство в Париж, но не получава съчувствие и помощ.

В гнева си на 7-и ноември Гринспан застрелва третия секретар в мисията Ернст фон Рат. Смъртта на германския дипломат е използвана от нацистката пропаганда като оправдание за „всенародния гняв срещу евреите“, въпреки че погромът е организиран от държавната машина.

Масовите изстъпления не стихнали за една нощ, а на практика са продължили няколко дни. В Австрия са убити 30 евреи, 7 800 са арестувани, 4 000 са депортирани в Дахау. Повече от 1950 жилища са разграбени, а 42 синегоги са опожарени.

След спиране на издевателствата националсоциалистическото правителство иска от еврейското население да заплати в рамките на една година помирителна такса от 1 млрд. германски марки, която по-късно е увеличена с 25%, както и да покрие щетите от погрома.

Едно от многобройните събития през последните дни, посветено на жертвите, е светлинната инсталация на кулата на Уника  във Виена. В продължение на няколко дни вечер на нейната фасада се изписват 68 имена на жертви на Холокост. Събитието започна на 6-и ноември в символичен час – 19.38 ч. Проектът „Кула на имената“ ще продължи до неделя.

Тагове: ; ; ; ;