8 ноември 2018-Нюз Фронт.

Решението на Патриарх Вартоломей по въпроса с Украйна и положението на Сръбската православна цеърква в Косово и Метохия станаха основни теми на извънредния Събор на Сръбската православна църква, който протича два поредни дни, съобщи белградското издание «Вечерни новини».

 


След отслужена Литургия първи взе думата епископ  Рашко-призренский Теодосий със съобщение за ситуацията в Косово. В него той посочи, че позицията на Сръбската православна църква остава неизменна.

В спорния край, обектите и свещенослужителите на СПЦ постоянно са подложени на нападения и заплахи отстрана на албанските радикали.

Припомняме, че в тази връзка неотдавна Външно министерство на Русия отбеляза в официално заявление опасната тенденция и узурпацията на косоварите по отношение на СПЦ.

От руското външнополитическо ведомство отбелязаха, че подобно отношение към храмовете е последствие на неканоничните стъпки от страна на Константинопол, който задава тон на разкол.

Друга важна тема, която получи отделно внимание на Събора е украинският въпрос и искането на втокефалия от страна на разколниците.

Припомняме, че от по-рано направени заявления от представители на СПЦ стана ясно, че сред сръбските архиереи няма дилема относно въпроса за подкрепа на Руската православна църква в спора й с Константинопол.

» Посланието на епископ Ириней представя позицията на Сръбската православна църква».

Съвсем скоро се очаква и специално заседание на Светият Синод на Българска Православна Църква. Продължаваме да следим темата в развитие.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;