Трима млади българи получиха възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма, в която участват общо 120 стипендианти от 42 държави. Това съобщи БНР.

Целта на стипендията е отблизо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на вземане на решения във Федералната република. Стипендиантите ще работят в бюрото на депутат в Бундестага в продължение на три месеца и могат също така да присъстват на лекции в берлинските университети.

По повод избора на подходящи кандидати за Международната стипендиантска програма на германския парламент у нас бе германската делегация, ръководена от депутата Франк Хайнрих, който сподели за предаването «Хоризонт до обед»:

„Аз съм страстен почитател на тази програма. И в този смисъл много бих искал програмата не само да има дълъг живот, но и да послужи за пример у вас. Ще се радвам, ако българските участници в програмата имат желание да разширят познанията си. Надявам се, че те от своя страна също ще ни научат на нещо ново. Идеята на програмата е тези млади хода да се върнат в родината си с нови познания, които да прилагат тук, защото в крайна сметка това е смисълът на тази програма“.

Кандидатстването за България е възможно за всички български граждани, които имат завършено висше образование и към началото на програмата не са навършили 30 години. Допълнителни изисквания са много доброто владеене на немски език, както и познания от областта на германската политика, общество и история.

Ето какво споделиха пред «Хоризонт» тримата млади българи, поучили тази година стипендията за стаж в Бундестага.

„Искам да придобия практическия опит, да разбера как точно действат народните представители там и когато се върна в България, да използвам наученото. След моето следване не желая да живея в Германия“, разказа Габриела Колева.

Николай Иванов каза: „Смятам, че имам шанса през следващата година, която ще бъде решаваща както за бъдещето на Германия, така и за бъдещето на Европа, да придобия такъв опит, който в България не бих могъл. Немският Бундестаг е може би единственият парламент, който дава такава възможност, при това на чужденци“. След следването си Николай също иска да се върне в България.

Елена Драгушева подчерта, че е изключително важно да се познават политическата и съдебната система в България и в Германия.

За ролята на Международната стипендиантска програма на германския парламент депутатът Франк Хайнрих коментира:

„От девет години съм депутат в Бундестага и през седем от тези години имах привилегията да работя със стипендианти на тази програма. Те бяха от най-различни страни, като например от Израел и Палестина, от Украйна, Гърция и Азербайджан. Дори само да имаш възможност да разговаряш с тези млади хора от толкова различни страни на света, които имат съвсем различен поглед върху нашата политика, е голяма привилегия“.

Тагове: ;