Посолството на САЩ в Анкара обявява конкурс за грантове в размер на  $100 хиляди, за реализиране на проекти, касаещи «ключови двустранни въпроси от «американо-турското взаимодействие». Това се казва в описанието на гранта.
США будут финансировать совместные контртеррористические операции с Турцией

  • Сред основните направления на сътрудничеството между двете страни се посочва «защита на общите интереси в сферата на сигурността», в частност, провеждането на съвместни контратерористични операции и обезпечаване на сигурността в Сирия.

«Към тази категори се отнасят проекти, които могат/трябва да бъдат насочени в подкрепа и развитие на сътрудничеството между Съединените Щати и Турция с цел разгрома на ИДИЛ и други екстремистки групировки; проекти, подлежащи на изпълнение на територията на Турция и насочени към стабилизиране на ситуацията в Сирия, а също всички усилия в борбата с тероризма и транснационалната престъпност», се отбелязва в документа.

Освен това, приветстват се проекти, лансиращи американо-турското сътрудничество в НАТО и «други многостранни организации за сигурност».

Заедно с това американското дипломатическо ведомство ще обръща внимание на заявки за проекти, обхващащи райони, които не се отнасят към крупни турски градове.

Освен всички останали направления в описанието на гранта се посочва укрепване на демократичните ценности и американо-турските връзки чрез «проети, насочени към стимулиране интереса на турската младеж към американистиката, преподаването/изучаването на английски език,  STEM-образованието (комплексното изучаване на естествознанието, технологиите, инежерното дело и математиката), а също за обучение в Съединените Щати.

По-рано от генералния инспекторат към Държавния департамент съобщиха, че част от средствата, отделени от САЩ по оказване на хуманитарна помощ за населението на Сирия и Ирак, може да попадне в ръцете на терористите.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;