Очаква се икономическият растеж в еврозоната да спадне от най-високата си стойност през последните 10 години от 2,4 на сто през 2017 година, до 2,1 на сто през 2018 година. Това съобщи БТА.

Предвижданията са след това да се забави допълнително до 1,9 на сто през 2019 г. и до 1,7 на сто през 2020 година. Същото развитие се очаква и за ЕС-27 — прогнозите сочат, че растежът ще бъде 2,2 на сто през 2018 година, 2,0 на сто през 2019 година и 1,9 на сто през 2020 година, се посочва в есенните икономически прогнози на ЕК, които бяха публикувани днес.
Изключително благоприятната обстановка в света миналата година допринесе за значителна икономическа активност и за увеличаване на инвестициите в ЕС и в еврозоната. Въпреки по-несигурната среда, икономиките на всички държави в ЕС се очаква да продължат да нарастват, макар и по-бавно, благодарение на силното вътрешно потребление и инвестициите.

При отсъствието на съществени сътресения се очаква ЕС да може да поддържа икономически растеж над потенциалния, активно създаване на нови работни места и намаляваща безработица. Подобно развитие е под заплахата от влошаване на обстановката.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;